Opschoon Challenge

Ik heb meegedaan aan een hele toffe challenge waardoor ik meer rust en lucht heb gekregen in mijn huis, hoofd, hart en business. Benieuwd hoe ik dat voor elkaar heb gekregen en hoe jij dit ook kan toepassen? Lees dan verder...

Mocht je voor het eerst op mijn site zijn, zal ik me eerst even voorstellen: Mijn naam is Melissa Ligtenbarg en ik ben automotive fotografe. Met mijn bedrijf YourNexxt Automotive help ik bedrijven in de autobranche om de fotografie uit handen te nemen door professionele fotografie aan te leveren. Ik verzorg de fotografie voor de website, social media en campagnes van de klant.

De challenge waaraan ik heb meegedaan heet de opschoon challenge. Wat is de bedoeling van deze 'opschoon challenge'?

Klik hier om het filmpje te bekijken Lees daarna de rest...

'Succes heeft ruimte nodig en alle rotzooi wat er letterlijk om ons heen ligt of in ons hoofd zorgt voor ballast en neemt headspace in.' Daarom gaan we voordat 2019 gaat beginnen heerlijk opgeruimd en met ruimte in ons hoofd het nieuwe jaar in! (Of je start hier in Januari mee!)

Hoe ik aan deze challenge kom, is door Paulien van Eerdenburg van de Dutch Girlboss Academy. Het is een academy die ik volg om mijn business te laten groeien. Naast dat ik al veel leer en uitdagingen aan ga, wordt er in onze besloten Facebookgroep elke maand een challenge aangekondigd waar we aan mee kunnen doen. En de maand november stond in het teken van opschonen! En ik was daar zo enthousiast over dat ik het gelijk ging aanpakken!


De challenge bestaat uit:

Week 1: Huis 🏡
Week 2: Hoofd 🧠
Week 3: Hart 💗
Week 4: Business 💸


In deze blog deel ik mijn inzichten die ik per categorie heb ondervonden en ook tips & tricks hoe jij dit zelf kan toepassen.

We starten met week 1:

OPSCHOON CHALLENGE - Huis 🏡

Dit lijkt een megagrote opdracht, maar dit kunnen ook 1 of 2 kamers zijn. Zo heb ik mijn slaapkamer en werkkamer onder handen genomen. Bureaulades, een kastje met allerlei prulletjes, administratie, een doos die niemand ziet en waar maar van alles in wordt gepropt.. Herkenbaar ?

Het gene wat ik mij steeds afvroeg tijdens het opruimen was:
'Gebruik ik dit nog?'
'Heb ik dit écht nodig?'
'Kan ik hier iemand anders blij mee maken?'

Kon ik op de eerste 2 vragen 'nee' antwoorden ging het gelijk de vuilnisbak in. Als ik op de laatste vraag 'misschien of ja' antwoordde, maakte ik er een foto van en stuurde een appje naar degene waarvan ik dacht dat hij/zij het leuk zou vinden. Zo niet, bedacht ik mij 'Is dit waardig voor de kringloopwinkel?' En daar zei ik zoveel keer 'ja' op, dat ik twee vuilniszakken volkreeg om weg te brengen. Zo is straks iemand weer blij met mijn spullen! Hoe mooi?

Tijdens het uitzoeken kom ik ook vaak op creatieve ideeën. Zo vond ik oude negatieven en besloot ze op mijn raam te plakken als één lange 'filmstrip'.

Uiteraard heb ik het opruimen niet in 1 dag voor elkaar gekregen. Plan daarom voor de eerste week viedere dag minimaal 30 minuten in om te besteden aan het opruimen. Ga juist eerst voor iets waar je al lang tegenaan hikt.. 'Dat moet ik ook echt eens uitruimen.. nah, nu niet, geen zin!' Nou, nu dus wel!

Mijn foto's ter inspiratie:

En zo kom je ook ineens dingen tegen waarvan je denkt 'Hé, dit had ik ook nog'! Zo heb ik dus oude negatieven gevonden en ze op mijn raam geplakt als 'filmstrip'. Uiteindelijk toch weggehaald omdat door de zon het ging buigen, haha. Niet goed bij nagedacht, maar het gaat om het idee! 🙈


Ik heb ook zo'n hoekje waar ik alles achter verstop. De zijkant van mijn bankje. De onderste foto zijn de spullen die ik weg heb gegeven. Nu staat ie leeg, of althans, er staat nu een mooie plant. 🌿


Ik ben nogal een creativeling waardoor ik dingen bewaar als verschillende kleuren papier, linten, verf, verpakkingen..... Deze doos zat tot de nok toe vol... ik heb wel mijn best gedaan, al zeg ik het zelf!


Bureaulaadjes en kastjes links en rechts oopgeruimd. Stapels papier vlogen eruit!


Sieradenkast uitruimen. Wat draag ik niet meer?

Week 2:

OPSCHOON CHALLENGE - Hoofd 🧠

Hoe maak je nou in een week je hoofd leeg? Daar heb ik 3 stappen voor gezet:

1. Een braindumpsessie.

Wat houdt dat in? In 10 minuten tijd (of langer) schrijven, schrijven, schrijven zonder te stoppen. Schrijf al je gedachtes en dingen die zijn gebeurd de afgelopen week op papier. Zijn de 10 minuten om? Lees dan wat je op hebt geschreven nog eens door en stel jezelf vragen als:

*'Wat doet het met mij en hoeveel last heb ik er eigenlijk van?'
*'Wat wil ik eraan doen?'
*'Als ik hier wat aan ga doen, helpt mij dit dan ook echt verder?'

Dit helpt je om een soort conclusie te trekken en hoe je de volgende week anders kan doen. Omdat nu alles op papier staat hoef je er niet meer aan te denken en geeft je letterlijk ruimte in je hoofd!

2. Schriftjes.
Ik heb allerlei schriftjes die een eigen doel hebben. Zo heb ik voor mijn academy een eigen schriftje. Een ander schriftje waar ik al mijn ideeën opschrijf. Heb ik een afspraak, dan neem ik altijd m'n aantekeningschriftje mee. Dit houdt alles overzichtelijk en geordend en dus ook in je hoofd.

Ook leg ik een blaadje op mijn bureau neer waar ik dingen op schrijf als ze ineens in mijn hoofd schieten. Zo houd ik toch de focus waar ik op dat moment mee bezig ben maar is het uit mijn hoofd en kan ik er op een later moment aandacht aan besteden.

3. Mediteren en een 'ochtend ritueel'
Mediteren is misschien niet voor iedereen weggelegd maar het helpt mij wel heel erg als ik onrust in mijn lichaam voel. Ik heb een app die ik eigenlijk altijd gebruik en die heet 'Meditiation'.

Deze app vind ik erg fijn en geeft je verschillende mogelijkheden voor meditatie. Voor kalmte, concentratie en ook voor het slapen. De stem die je hoort is van een Amerikaanse vrouw. Dus je moet het wel prettig vinden om Engelse meditaties te luisteren, maar anders zijn er ook Nederlandse meditiatie apps die je kan vinden

Met het ochtend ritueel heb ik het over de app Fabulous.

Zij noemen het namelijk 'Morning Ritual'. Klinkt misschien alsof we een rare ochtenddans gaan doen, helaas is dat niet zo ;) want het gaat puur om een goede start van je dag. Stap voor stap leer je om dus een soort ritueel elke ochtend uit te voeren. Zo is het de bedoeling dat je elke ochtend een glas water drinkt voordat je opstaat, een goed ontbijt en elke dag beweegt -> al is het een kleine wandeling. Zelf sport ik 2 keer per week bij de sportschool en probeer ik de rest van de week elke dag even naar buiten te gaan. Supergezond voor je lichaam en je geest!

Dus noteer 3 dingen die jij in de tweede week van de maand wilt gaan ondernemen om meer 'headspace' te krijgen. Zie het als een momentje voor jezelf.

Week 3:

OPSCHOON CHALLENGE - Hart 💗

Hart opschonen, dat gaat toch niet? Door mee te hebben gedaan aan de challenge, denk ik van wel. 'Want er is altijd (oud) zeer wat we kunnen opruimen'. En dit is zeker niet gemakkelijk want hier komen (veel) emoties bij kijken. Maar dit is wel een actie die het meeste lucht geeft. 'Een kast opruimen is leuk, maar iets ingewikkelds opruimen geeft pas echt lucht.'

Ik heb voor deze challenge 5 minuten lang naar mezelf in de spiegel gekeken. En ja, dat is raar en ongemakkelijk. Maar het is vooral heel mooi wat voor inzichten het je biedt. Vraag jezelf af wat je op te schonen hebt vanuit je hart.

Met wie moet je bijvoorbeeld een 'lastig' gesprek voeren, maar stel je uit? Heeft iemand je gekwetst? Begrijp je iemand niet of heb je ruzie gehad met iemand? Is er iets wat je al heel lang wilt vertellen aan iemand maar het niet durft?

Wat houd je onbewust bezig? Ook al denk je op dit moment dat het niet zo belangrijk is, je gaat het straks zien, letterlijk in de spiegel. Het is allemaal energie en we willen juist meer lucht creëren in deze challenge.

Zo heb ik laatst een gesprek gehad met een famielid. Makkelijk was het zeker niet, maar ik was blij dat ik mijn moed bij elkaar had geraapt en het heb geuit. Er viel een last van m'n schouders.

Ga jij deze spannende uitdaging aan? Ik hoop dat je jezelf deze lucht gunt. Je kan het! Veel succes!

En dan zijn we bij de laatste week aangekomen, week 4:

OPSCHOON CHALLENGE - Business 💸

De laatste week van de maand staat in het teken van je business.

'Benoem 2 extra punten wat je kunt opschonen in je bedrijf. Ik wil je hierbij vragen niet te denken vanuit de situatie waar je nu staat maar de situatie waar je naar toe wilt. Neem je droombedrijf voor ogen en bedenk je dan, wat zou er niet meer voor je werken wanneer je dat droombedrijf hebt. Welke taak/actie zou je kunnen opschonen? Wat werkt niet (meer)?'

Ik zelf ga stoppen met online educatie zoals tutorials overal en nergens vandaan te plukken. Blijven bij 1 of 2 trainingen. Zoals de DGBA en van MasterMoves volg ik 1 training van. En ik heb mij afgemeld van nieuwsbrieven die mij onrelevante oproepen sturen.

Deel 2 punten welke jij gaat opschonen. Zo kan je de commitment naar jezelf maken dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen!

Heb je voor elke week van jouw gekozen maand ingepland wanneer je de challenge gaat doen? Supergoed! Dan kan je lekker aan de slag.

Ik wens je veel succes en ik wens vooral dat dit jou ook rust in jouw hoofd & hart gaat geven.


Mocht je nog vragen hebben of juist wat met mij willen delen over de opschoon challenge, dan mag je mij berichten via Facebook:

Klik hier om mij een bericht te sturen



Bekijk mijn website gerust verder of Klik hier voor mijn andere blogs.