Mijn Rijervaring in de Porsche 718 Boxster

Zondag 2 juni 2018... In de trein op weg naar een tof evenement: Porsche Parade Almere. Zoals iedere reiziger tegenwoordig, zat ik op mijn mobiel en kwam ineens een winactie tegen op Driving Dutchman voor een Porsche Advanced Driver Training: oftewel, een middag met instructeur ervaren hoe het is om het maximale uit een Porsche te halen. Extra kans maakte ik als ik tijdens de Porsche Parade een foto van mezelf of 1 van de prachtige Porsches zou maken en deze zou delen op Instagram of Facebook. Was dit meant to be dat ik dit tegenkwam?

Mijn #1 droom is om eens in een Porsche te rijden. En toen ik dit tegenkwam, moest ik me hier wel voor aanmelden. Niet geschoten is tenslotte altijd mis!

Ik wilde die extra kans wel pakken, dus ik dacht, lekker uitbundig op de foto staan. Dus met mijn camera in een gekke houding stond ik naast de 911 Exlusive Series. Delen!

Een week later: Ik was, letterlijk, minding my own business en ineens zie ik een pop-up van mijn mail: 'Ga er even voor zitten want... je hebt de Porsche prijs gewonnen!' WAT! Dat gevoel wat ik toen kreeg, was niet te beschrijven. Mijn droom komt uit! Ik ga in een Porsche rijden!!

10 juli was het dan zover. Ik ging in Almere van start met de 718 Boxster. Hij kwam aan in de kleur waar ik op hoopte. Ik kreeg al gelijk van de instructeur, Dolf Dekking, de sleutel in mijn handen gedrukt. Het is nu echt menens, ik ga erin rijden! Deurtje dicht, sleutel omdraaien en gaan!

We reden naar de polder toe en ik leerde vrijwel alle ins en outs van de 718. Ik was natuurlijk op het begin aardig voorzichtig maar op een gegeven moment kreeg ik de smaak te pakken en trapte ik het gas in. Wat een geluid!!

Bij het Porsche Centrum Leusden hebben we een kleine pauze gehouden. Ook kreeg ik een certificaat mee omdat ik heb deelgenomen aan de Porsche Young Driver Traing. Hele leuke bijkomstigheid.

Daarna zijn we weer terug gereden naar Almere en zijn we nog even in de polder gestopt en heb ik wat gave foto's gemaakt van de 718. Als automotive fotograaf moest ik van deze gelegenheid wel even gebruik maken natuurlijk! Een mooie aanvulling voor mijn portfolio.

Klik hier om de rest van de rest van de serie te bekijken.....

(Of check mijn Instagram. Daar staan ze ook op! @yournexxt_automotive)

De dingen die ik heb geleerd

Hoe belangrijk de rem is. Klinkt misschien stom, want natuurlijk is de rem belangrijk tijdens het rijden, maar ik heb nooit echt aangevoeld hoe bijvoorbeeld het ABS werkt en uiteraard nooit aangevoeld hoe een Porsche op een noodstop reageert. Ik moest op hoge snelheid rijden en daarna keihard de rem intrappen. Ik voelde echt die druk en mijn hele bovenlichaam kwam naar voren. Ook ging het hele stuur heen en weer omdat die ABS dus z'n werk deed. Maar ik stond wel netjes recht op de baan.

Dolf vroeg me ook of ik ooit eens zonder handen heb gefietst. Aber natürlich, maar waarom vraag je dat? Bij de volgende test werd me dat duidelijk. Ik moest in het midden van de 2 rijbanen op redelijk hoge snelheid rijden en op een gegeven moment m'n stuur loslaten. En weer hetzelfde doen: keihard die rem intrappen. En hij bleef gewoon weer kaarsrecht op de weg staan! De Porsche is zo gebouwd dat hij gewoon netjes recht kan rijden, net zoals de voorvork van een fiets zo is gemaakt dat je dus ook daadwerkelijk zonder handen kan fietsen. Voor mij was dit echt mindblowing.

We hadden het ook over mijn houding. Ik zit altijd rechtop, handen op kwart voor drie en houd het stuur redelijk goed vast, zoals ik altijd heb geleerd vanuit mijn rijlessen. Ik moest van Dolf mijn bekken kantelen zodat ik een beetje onderuit ging zitten. Ik voelde ineens dat ik veel beter in de stoel zat. Ook moest ik mijn handen anders houden, gewoon losjes aan het stuur. Het voelde allemaal in het begin beetje onwennig, maar merkte al wel dat deze houding veel beter was. We gingen in deze houding weer diezelfde noodstop maken. En ik merkte dat ik véél minder naar voren kwam met mijn bovenlichaam . Zo zie je maar hoe belangrijk je houding is.

Ook leerde ik welke knopjes op het stuur waarvoor dienen en dat het klokje op het dashboard ook dient als stopwatch. Heel gaaf. Ik reed overigens ook nog eens in de exclusieve uitvoering ervan. Even rijden in een bak van €106.000. Toe maar!


Hoe kijk ik er op terug?

Met een enorme glimlach. Ik ben heel dankbaar dat ik deze vette winactie heb gewonnen. Ik heb zo onwijs genoten en dat heb ik ook echt te danken aan Dolf Dekking. Hij vond het helemaal leuk hoe ik met volle enthousiasme op alles reageerde en ik heb ook in korte tijd veel van hem geleerd.

Hoe ik altijd aan de weg stond te kijken van 'Wow, wat een gave Porsche', reed ik er nu zelf in één en keken juist andere mensen naar mij. Wat een kik geeft dat. Ook gewoon het feit dat ik vanaf nu kan zeggen dat ik in een Porsche heb gereden en dat ik hem ook in bedwang heb kunnen houden. Ik bedoel van een Chevrolet Kalos naar een Porsche 718 Boxster, dat zegt wel wat geloof ik!

Ik zie dit ook niet als een einde van mijn droom, maar juist het begin ervan. De volgende stap: rijden in een 911!


Benieuwd naar meer foto's én filmpjes van deze dag? Bekijk dan mijn instagram en Highlight: 718 Boxster (@yournexxt_automotive)Nieuwsgierig geworden?

Bekijk mijn website gerust verder of Klik hier voor mijn andere blogs.